چند ماه پیش وقتی وزارت خارجه کمپینی با حضور چند کارگردان و با محوریت «هر توافقی بهتر از عدم توافق است» را منتشر کرد. یکی از کسانی که نامش زیر این کمپین خورده بوبه شدت به این نوع نگرش انتقاد کرد و گفت: شعار «هیچ توافقی بدتر از عدم توافق نیست» مورد تایید امضاکنندگان این حرکت نیست.
مجید مجیدی گفته بود: من به شدت این تعبیرِ غلط که شعار «هیچ توافقی بدتر از عدم توافق نیست» را به حرکت ما نسبت داده است، رد می کنم و این سوال را میپرسم که کدام عقل سلیمی می پذیرد که ایران به هر قیمتی بر سر پرونده هسته ای با غرب به توافق برسد که اگر قرار بود هر آنچه آنها می گویند ما بپذیریم، مذاکرات تاکنون چندین باره به نتیجه رسیده بود.
حرکت شکست خورده وزارت خارجه در آن قضیه اگرچه با توضیحات این کارگردان نتوانست به ضرر منافع ملی تمام شود، اما در راهبردهای تیم مذاکره کننده هیچ تغییری حاصل نشده بود
پذیرش با عجله توافق ژنو، پذیرش و امضای بیانیه تعهدآور و الزام آور لوزان که بخشهای عظیمی از صنعت هسته ای کشور را با خدشه مواجه می کند، نشان داد که عزم دولت در بستن با کدخدا جدی تر از آن است که به فکر یک توافق خوب باشد.
دولت و تیم مذاکره کننده که تا امروز از حمایت های رهبری بهره برده اند حالا در چالش مخالفت اکثریت مردم با روند کنونی مذاکرات مواجه اند. در سفرهای روحانی به شهرهای مختلف کشور مردم با پلاکاردهای اعتراض آمیز نسبت به روند مذاکرات به استقبال از روحانی می آیند. در شیراز حتی عده ای به خاطر این اعتراضات باز داشت شدند. روز گذشته در شهریار و شهر قدس هم همینطور بود. چندی پیش با شدت بیشتری این اعتراضات در قم و مشهد و اصفهان از سوی مردم مطرح می شد. در راهپیمایی های ۲۲ بهمن سال گذشته نیز شعارهای معناداری از سوی مردم و در انتقاد به روند مذاکرات مطرح شد. شعارهایی که بیشتر با محوریت بی اعتمادی به آمریکا سردست گرفته می شدند.
با این همه ظریف و روحانی مسیر «هراتوافقی بهتر از عدم توافق را پیش گرفته اند». شنیده ها حاکی از این است که روحانی در هرصورتی از این راهبرد کوتاه نخواه آمد
موضوع انتخابات مجلس آتی آنقدر برای تیم مذاکره کننده مهم است، که از خواسته تبلیغاتی خود در ادامه این روش بد برای رسیدن به توافق بد کوتاه نمی آید.
محمدجواد ظریف نیز پیش از این در نشست شورای روابط خارجی در پاسخ به یکی از سوالها درباره تاثیر شکست مذاکرات در تغییر سیاست خارجه ایران می گوید: بیتردید، همینطور است زیرا ما روندی را شروع کردهایم که هدف از آن تغییر فضای سیاست خارجی کشور است. اگر با وجود تلاشهای ما برای تعامل، این تلاشها بینتیجه بماند، مردم ایران این فرصت را خواهند داشت تا ۱۶ ماه دیگر که انتخابات پارلمانی در ایران برگزار میشود، به این عملکرد ما (با آرای خود) پاسخ دهند. وقتی قبلا در تعامل و مذاکرات درباره توافق هستهای با جامعه بینالمللی در سالهای ۲۰۰۴ و ۲۰۰۵، توافقهایی کردیم و تلاشهای ما برای عملکرد شفاف، از جانب اتحادیه اروپایی رد شد، البته باید توجه داشت که اتحادیه اروپایی به تنهایی فعالیت نمیکرد و افرادی در کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا مانع از هرگونه توافق شدند، همانطور که حالا هم کسانی هستند که نمیخواهند هیچگونه توافقی حاصل شود قطع نظر از اینکه مفاد آن چه باشد. در آن زمان مردم با انتخاب رئیس جمهوری متفاوت(احمدینژاد) به دلیل شکست(در مذاکرات) در واقع به ما پاداش دادند که مرا هم زود بازنشسته کرد!(خنده حضار)
این اظهارات که یکبار دیگر و در سال ۸۳ و در مذاکره ظریف و البرادعی به همین ترتیبی که گفته شد و قبل از پیروزی احمدی نژاد تکرار شده بود، حالا و با اظهارات اصلاح طلبان معنای ملموس تری پیدا می کند.
بازی کردن با منافع ملی از سوی دولت در حالی اتفاق می افتد که مذاکرات فعلی به هیچ عنوان یک توافق خوب را حاصل نخواهد کرد.
مهدی محمدی کارشناس هسته ای در این باره نوشته است: با این وضعیت مذاکراتی، متاسفانه باید گفت هیچ دورنمایی برای رسیدن به یک توافق خوب وجود ندارد و استراتژی مذاکراتی تیم ایرانی که عمدتا مبتنی بر پذیرش تقریبا بیچون و چرای آن چیزی است که آمریکاییها میخواهند، مذاکرات را دچار اختلالات غیرقابل رفع خواهد کرد
چندر روز پیش بود که محمد سرافراز رییس سازمان صدا و سیما با اعلام نتایج آخرین نظرسنجی از سوی رسانه ملی، گفت: طبق نظرسنجیهای رسانه ملی ۷۰ درصد مردم ایران معتقدند آمریکا پایبند به توافق هستهای نخواهد بود.
وی در تشریح نظر سنجی اخیر این سازمان با اعلام جزییات ادامه داد: براساس نظر سنجی صدا و سیما ۶۴ درصد مردم موافق بی طرفی رسانه ملی در پخش نشست های مربوط به مذاکرات هسته ای هستند، حدود ۷۳ درصد مردم با این موضوع که اگر مذاکرات هسته ای به توافق نرسد غنی سازی هسته ای باید در ایران ادامه یابد موافقند، ۷۰ درصد مردم موافق این هستند که در صورت عدم توافق در مذاکرات هسته ای باید واردات کشور برای مبارزه با توطئه دشمنان کاهش یابد و ۷۵ درصد مردم در این نظر سنجی گفته اند که اگر مذاکرات هسته ای به توافق نرسد علت آن زیاده خواهی آمریکاست.
سلام
به وب منم تشریف بیارید